انفجار بمب در عفرین با ۵۳ کشته و ۱۷۶ مجروح٬ یکی از خونینترین حملات تروریستی سالیان اخیر است.
بعدازظهر دیروز در شهر کردنشین عفرین در استان حلب و در شمال سوریه٬ انفجار مهیبی روی داد.
پس از انتقال یک دستگاه کامیون که چند بشکه گازوئیل در آن بود٬ بمب کار گذاشته شده در این کامیون به شیوه کنترل از راه دور منفجر شد و موج آتش و انفجار٬ بخش کوچک راجوی عفرین را در برگرفت. این انفجار تلفات فراوانی داشت و با 53 کشته و 176 مجروح٬ یکی از خونینترین حملات تروریستی سالیان اخیر است.
شهر عفرین از سال 2018 در اشغال ارتش ترکیه و مخالفین سوری تحت حمایت این کشور است و شبه نظامیان وابسته به پ.ک.ک پس از مدت کوتاهی جنگ و مقاومت در برابر ترکیه٬ ناچار به ترک این شهر شدند و به این ترتیب٬ مهمترین جایگاه خود در غرب فرات را از دست دادند.
از زمانی که عفرین به اشغال ترکیه درآمده٬ تاکنون درگیریهای پراکندهای بین پ.ک.ک و ترکیه در حوالی این منطقه روی داده اما حمله دیروز در نوع خود بیسابقه بوده است.
از لشکر سلطان مراد تا کودکان سوخته
بسیاری از کانالهای تلگرامی و رسانههای وابسته به پ.ک.ک در همان دقایق نخست٬ ندای پیروزی سر داده و اعلام کردند که این عملیات از نوع حمله انتحاری بوده و در برابر قرارگاه مرکزی لشکر سلطان مراد روی داده و موجب کشته شدن افراد و فرماندهان این گروه سلفی مورد حمایت ترکیه شده است.
اما در مدت زمانی بسیار کوتاه٬ مشخص شد که به افراد سلطان مراد آسیبی نرسیده و 11 کودک در میان کشته شدگان است و جنازه آنان چنان سوخته که قابل شناسایی نیستند. لذا رسانههای پ.ک.ک٬ سریعاً تغییر جهت داده و اعلام کردند که این عملیات٬ نتیجه درگیری و رقابت بین گروههای سلفی مسلط بر عفرین است!
ترکیه چه میگوید؟
در همان دقایق نخست٬ اغلب مقامات دولت و حزب حاکم ترکیه در مورد حمله تروریستی در عفرین٬ اظهار نظر کردند.
وزارت دفاع ترکیه با صدور بیانیهای٬ این حمله را به پ.ک.ک و ی.پ.گ نسبت داد و آن را یک اقدام جنایتکارانه دانست.
نوعمان کورتولموش معاون اردوغان و مرد شماره دو حزب عدالت و توسعه٬ پ.ک.ک را پست و خائن نامیده و از این که در ماه مبارک رمضان٬ جان افراد بیگناه گرفته شده٬ اظهار تاسف کرد.
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه با بیانی کنایی٬ حامیان پ.ک.ک را به عنوان مقصر این حمله دانسته و از آمریکا انتقاد کرد.
سلیمان سویلو وزیر کوشر ترکیه نیز اعلام کرد که پ.ک.ک به زودی پاسخ این حمله را دریافت خواهد کرد.
استانداری هاتای ترکیه نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرده٬ رانندهای که تانکر را به محل انفجار برده دستگیر شده و در اختیار ماموران امنیتی ترکیه است.
توییت محتاطانه مایک پمپئو
وزیر امور خارجه آمریکا در یک پیام توییتری٬ در مورد حمله تروریستی در شهر عفرین٬ تنها به این اکتفا کرد که تمام طرفهای درگیر را به آتشبس فرا بخواند و بگوید که آمریکا چنین حملهای را تروریستی میداند و از هیچ جریان و گروهی٬ چنین چیزی را نمیپذیرد.
تماس تلفنی اوجالان
عبدالله اوجالان رهبر زندانی پ.ک.ک٬ دیروز برای نخستین بار توانست با برادر خود به صورت تلفنی گفتوگو کند.
این نخستین بار است که اجازه استفاده از تلفن برای اوجالان٬ به شکل رسمی اعلام شده است. اگر چه٬ یکی از دلایل مهم این اقدام٬ مساله کرونا و خطرات سفر افراد خانواده اوجالان به جزیره ایمرهآلی است٬ اما در هر حال٬ این اقدام دولت٬ به عنوان امتیازی تلقی میشود و میتوان زمانبندی حمله عفرین را با این تماس تلفنی به هم پیوند داد و چنین استنتاج کرد که برخی از سران پ.ک.ک نگران آن هستند که اجازه استفاده از تلفن٬ سرآغاز دور جدیدی از گفتوگوهای اوجالان و هاکان فیدان رئیس سرویس اطلاعاتی میت باشد و لذا در چنین شرایطی٬ باید پ.ک.ک نشان دهد که آنکارا باید حرف اصلی را از سران این گروه در کوهستان قندیل بشنود و نه از اوجالان.
حمله تروریستی کار چه کسی بود؟
رسانههای احزاب و نهادهای اقماری وابسته به پ.ک.ک در شمال سوریه و در راس آنها خبرگزاری هاوارنیوز٬ در مورد حمله تروریستی عفرین عملاً سکوت کرده و تنها به انتشار خبری کوتاه با این مضمون اکتفا کردهاند: «در عفرین٬ بمبگذاری روی داده و گفته میشود در این رویداد٬ افرادی کشته و مجروح شدهاند.»
این در حالی است که پیشتر و در مورد رقابت بین گروههای مخالف سوری مورد حمایت ترکیه٬ اخبار را با جزئیات کامل منتشر میکردند.
از دیگر سو٬ در شهرهایی همچون آنکارا٬ استانبول٬ حکاری٬ شرناخ و باتمان٬ بارها افراد غیرنظامی در حملات تروریستی پ.ک.ک کشته شدهاند و چنین چیزی مسبوق به سابقه است.
اما در مورد حمله تروریستی عفرین٬ هنوز هم نمیتوان قاطعانه نظر داد. چرا که نتایج بازجویی از راننده دستگیر شده که در اختیار مقامات ترکیه است٬ هنوز منتشر نشده است.
با این حال٬ حتی اگر نتوان به طور قطعی و بر اساس یقین کامل در مورد عامل حمله تروریستی دیروز نظر داد٬ در این تردیدی نیست که ناآرامیهای شمال سوریه٬ دو مقر اصلی دارد:
نخست ترکیه که فارغ از تمام موازین حقوق بینالملل٬ مناطق گستردهای از شمال سوریه را اشغال کرده است.
دوم٬ پ.ک.ک و نهادهای اقماری آن٬ که جنگ با ترکیه را به مناطق کردنشین شمال سوریه کشانده و موجب آوارگی٬ رنج و مشکلات فراوان مردم مظلوم آن مناطق شدهاند.
آیا دور جدیدی از درگیریها در راه است؟
ترکیه در روزهای اخیر٬ بارها با هواپیمای بدون سرنشین٬ نقاطی از شهر کوبانی را هدف حمله گرفته و چند تن از شبه نظامیان ی.پ.گ وابسته به پ.ک.ک را از میان برداشته است.
لذا در شرایط فعلی٬ این احتمال وجود دارد که اگر پ.ک.ک علیه ترکیه و نیروهای وابسته به ترکیه دست به اقدامات جدیدی بزند٬ حملاتی علیه کوبانی صورت خواهد گرفت.
در همین حال٬ پ.ک.ک در اقلیم کردستان عراق و در منطقه زینی ورتی٬ تنشهایی با نیروهای تحت امر بارزانی پیدا کرده و در این مسیر٬ اتحادیه میهنی در کنار پ.ک.ک و ترکیه در کنار بارزانی قرار گرفته است و کشیدن این تنشها به شمال سوریه٬ میتواند مشکلات جدیدی به دنبال بیاورد.
منبع: تسنیم
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/16574
تگ ها: